4 alternatieven voor gras in jouw tuin

Bij een gazon in de tuin wordt er door negen van de tien mensen waarschijnlijk meteen gedacht aan gras. En dat is niet zo raar; gras is immers al vele jaren lang de meest gebruikte ondergrond in de tuin. Toch kleeft er ook een aantal nadelen aan gras. Denk aan het vele maaien, sproeien, zaaien en de mogelijkheid tot verkleuring. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor gras in de tuin. Maar wat zijn deze alternatieven eigenlijk? We behandelen ze in deze blog!

1. Bodembedekkers

Een eerste alternatief voor gras dat u kunt gebruiken als ondergrond in de tuin is een bodembedekker. Bodembedekkers zijn laaggroeiende plantenmatten, die zorgen voor een frisse en kleurrijke uitstraling in uw tuin. Bijkomend voordeel: wanneer de bodembedekkers goed zijn dichtgegroeid, heeft onkruid zo goed als geen kans om de kop te steken. Om u een voorbeeld te geven, hebben we een aantal bodembedekkers op een rij gezet die uitermate geschikt zijn als alternatief voor gras.

bodembedekker

Loopkamille

Wanneer u op zoek bent naar een groen alternatief voor gras, is loopkamille een uitstekende optie. Doordat er geen bloemen aan groeien en het bovendien zeer compact groeit, is loopkamille een van de bodembedekkers die het meest op gras lijkt. Bovendien kunt u zonder problemen over de kamille heen lopen. Sterker nog: dit zorgt ervoor dat er ook nog eens een heerlijke geur vrijkomt!

Koperknoopje

Vergelijkbaar met loopkamille, is ook het koperknoopje als bodembedekker uitermate geschikt om overheen te lopen. In tegenstelling tot bij de loopkamille, zien we bij het koperknoopje wel bloemen terug. Het koperknoopje wordt namelijk gekenmerkt door zijn mooie, gele bloemen. Wordt de plant te groot om overheen te lopen? Geen probleem, in dat geval kunt u er gewoon met de grasmaaier overheen.

Stekelnootje

Een ander bekend alternatief voor gras is het stekelnootje. Deze bodembedekker staat bekend om zijn stekelige, rood-bruingekleurde bolletjes, waar het zijn naam dan ook aan te danken heeft. De naam ‘stekelnootje’ klinkt misschien alsof het niet fijn is om op te lopen, maar gelukkig is niets minder waar; de stekeltjes zijn zeer zacht en doen dus geen pijn, wanneer er overheen gelopen wordt.

Kruiptijm

Een laatste bodembedekker die kan worden gebruikt als alternatief voor gras is kruiptijm. Ondanks het feit dat ook op deze bodembedekker in principe prima gelopen kan worden, wordt toch aangeraden om dit tot een minimum te beperken. Kruiptijm wordt namelijk gekenmerkt door zijn prachtig gekleurde bloemen. Wanneer hier te veel overheen wordt gelopen, bestaat de kans dat deze beschadigd worden. Net als bij loopkamille geldt ook voor de kruiptijm dat deze een heerlijke geur achterlaat.

2. Kunstgras

Wanneer je wel voor de lusten, maar niet voor de lasten van natuurgras gaat, is kunstgras de beste optie als ondergrond in de tuin. Kunstgras is door de jaren heen sterk ontwikkeld, waardoor het tegenwoordig niet of nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden is. Bovendien zijn alle nadelen van natuurgras met kunstgras voorgoed verleden tijd. Ga maar na: nooit meer maaien, nooit meer sproeien, nooit meer zaaien en tóch het hele jaar door een mooi groene grasmat; wie wil dat nou niet? Tenminste, als u voor groen kunstgras gaat, natuurlijk, want wist u dat er tegenwoordig ook verschillende soorten gekleurd kunstgras beschikbaar zijn? Blauw, roze of zwart kunstgras; met gekleurd kunstgras geeft uw tuin in één klap een heel unieke touch.

Daarbovenop is kunstgras uitermate geschikt als alternatief voor gras in een tuin van een gezin met kinderen. Zo zorgt een kunstgras tuin bijvoorbeeld voor valdemping, waardoor u uw kind met een gerust hart op het kunstgras kunt laten spelen. Ook kunnen speeltoestellen, trampolines en zwembaden zonder enig probleem op het kunstgras worden geplaatst. En de grasvlekken in de kleding van uw kinderen? Ook die ziet u nooit meer terug! 

kunstgras

3. Grind of split

Het meest praktische en eenvoudige alternatief voor gras in de tuin is misschien wel het neerleggen van grind of split. Deze twee producten worden vaak met elkaar verward, terwijl er wel degelijk een verschil tussenzit. Grind is waarschijnlijk de meest bekende van de twee producten. Het bestaat uit kleine steentjes met kenmerkende ronde vormen. Van oudsher kreeg het grind deze vorm door stromend rivierwater, maar tegenwoordig worden de steentjes ook vaak machinaal in de juiste vorm gemaakt. Het grote verschil tussen grind en split zit hem in de vormen van de steentjes. Waar grind een ronde vorm heeft, is split juist heel hoekig. Door deze hoekige vormen is split - ook wel breuksteen genoemd - vaak iets steviger als ondergrond dan grind.

Het grootste voordeel van grind en split is het grote gemak dat het met zich mee brengt. De steentjes zijn allereerst zeer eenvoudig aan te leggen. Bovendien, wanneer de steentjes eenmaal op hun plaats liggen, vergen ze zeer weinig onderhoud. Helemaal wanneer een worteldoek onder de steentjes wordt aangelegd, zal onkruid geen kans krijgen om door te komen. Zitten er dan helemaal geen nadelen aan grind of split aan de tuin? Helaas wel. Zo hebben de steentjes niet de vrolijke en kleurrijke uitstraling die bijvoorbeeld. Bovendien hebben de losse steentjes, wanneer er overheen wordt gelopen, snel de neiging om zich overal en nergens te verspreiden.

grind of split

4. Moestuin

Een laatste alternatief voor gras in de tuin is het aanleggen van een moestuin. Wanneer u kinderen heeft die graag in de tuin spelen, is het aanleggen van een moestuin niet het meest praktische idee, maar wanneer u groene vingers heeft en graag in de tuin bezig bent, is een moestuin natuurlijke een geweldig idee. Want zeg nou zelf: een tuin waarin u zelf uw eigen groenten en fruit teelt; wie wil dat nou niet?

In principe valt van iedere achtertuin met gras een mooie moestuin te maken. Wel is het belangrijk dat u dit op de juiste manier doet. Het aanleggen van een moestuin begint met de vraag: hoe groot moet de moestuin eigenlijk worden. Belangrijk is om hierbij rekening te houden met voldoende loopruimte tussen door de tuin heen. Wanneer u de gewenste afmetingen hebt bedacht, is het aan te raden om dit af te zetten met touw of hout. Vervolgens is het zaak om het gras rij voor rij af te graven. Het gras dat u in de ene rij afgraaft, gebruikt u vervolgens als compost in de andere rij. Ligt dit allemaal op zijn plek? Dan is het ten slotte belangrijk om voedzame grond aan de tuin toe te voegen. Op het moment dat dit gedaan is, is de moestuin klaar voor gebruik en geniet u voortaan van heerlijke groenten en fruit uit eigen tuin!

moestuin

Delen: