Instrooizand voor kunstgras, wat is het?
- 2 oktober 2019
Bij de aanleg van een grastapijt zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Instrooizand, ook wel kwartszand genoemd, is een veel vergeten stap bij de aanleg van een grastapijt. Zonde, want het is eenvoudig toe te passen en biedt grote voordelen!
De voordelen van instrooizand
De naam verklapt het misschien al: met instrooizand strooi jij jouw kunstgras in. Instrooizand verzwaart en stabiliseert de grasmat. Hierdoor blijft het goed op zijn plek en komen er geen kreukels of vouwen in.
De fijne korrel zorgt er daarnaast voor dat de grassprieten beter omhoog blijven staan. De korrels komen namelijk onderin bij de vezel terecht, waardoor het gras niet omlaag kan en het tevens in verschillende posities wordt geduwd. Hierdoor krijgt het gras een nog natuurlijkere uitstraling!
Waarom speciaal kwartszand?
Speciaal voor kunstgras gebruiken het natuurlijke product kwartszand. Kenmerkend aan dit type zand is zijn ronde korrel. Dit zorgt ervoor dat de zachte zandkorrels niet samenklonteren maar onderin de grasmat een klein laagje vormen. Doordat het kwartszand onderin bij de vezel komt te liggen, lopen kinderen het zand niet uit het gras. Zo kunnen zij veilig op het gras spelen of kruipen.
Waarom wij gewoon zand afraden als instrooizand
Gewoon, wit zand heeft een scherpe, hoekige korrel dat jouw grastapijt kan beschadigen! Tevens biedt gewoon zand een voedingsbodem voor onkruid. Bij kwartszand is dit niet het geval. Zo geniet u zorgeloos van een schitterend gazon.
Hoeveel zand op het kunstgras?
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in. Afhankelijk van het soort kunstgras en de lengte van de sprieten heb je meer of minder kwartszand nodig.
Kunstgras zonder zand aanleggen?
Ja dit kan, maar instrooizand kent vele voordelen! Natuurlijk zijn er kunstgrassen waarbij gebruik is gemaakt van een speciaal gekroesd garen, wat ervoor zorgt dat de grassprieten omhoog blijven staan. Ook bij deze kunstgrassen verzwaart het zand de grasmat en duwt het de grassprieten in verschillende posities. Hierdoor geeft het instrooizand een verlenging van de levensduur en zorgt het voor een nóg natuurlijkere indruk.
Wij adviseren dan ook om instrooizand te gebruiken voor kunstgras in je tuin. Voor kunstgras op het balkon, of kunstgras op het dakterras is instrooizand iets minder geschikt. Zo ben je er zeker van dat de grasmat altijd strak blijft liggen en kun je er langer van kan genieten!
Wil jij meer weten over instrooizand of hoeveel je nodig hebt per m² ? Neem dan contact op met een van onze experts.