Ondergrond kunstgras: wat heb je nodig?
- 26 februari 2018
Kunstgras kan je vrijwel overal leggen: kunstgras in de tuin, kunstgras op het balkon, kunstgras op het dakterras of zelfs binnenshuis! Het is daarbij wel belangrijk dat de ondergrond van het kunstgras in orde is, anders zullen oneffenheden alsnog zichtbaar zijn in de grasmat. Zonde, want met ons kunstgras op rol kunt u eenvoudig een strakke en egale tuin creëren. In deze blog hopen we meer duidelijkheid te scheppen op welke ondergrond kunstgras gelegd kan worden.
Wat is een goede ondergrond voor kunstgras?
Voordat je begint met het leggen van kunstgras is het belangrijk om te bedenken: waar leg ik het kunstgras op? De ondergrond voor kunstgras verschilt per situatie en plek waar het kunstgras komt te liggen. Kunstgras in de tuin behoeft nu eenmaal een andere ondergrond dan kunstgras op het balkon. De ondergrond voor kunstgras moet in elk geval egaal en waterdoorlatend zijn. Je wil natuurlijk geen oneffenheden of grote plassen water op het kunstgras zien. Met een stabilisatiedoek en eventuele drainagematten is dit eenvoudig op te lossen, al zal dit niet in iedere situatie benodigd zijn.
Kunstgras in de tuin
Kunstgras kan in de tuin op verschillende soorten ondergrond geplaatst worden, maar het is niet goed om het direct op zwarte aarde te leggen: het is namelijk veel moeilijker om zwarte aarde egaal te krijgen. Bovendien voert zwarte aarde het water minder goed af dan zand. Als ondergrond voor kunstgras volstaat het om de aarde te bedekken met zo’n 5-10cm stratenmakerszand. Deze laag zand kan, nadat deze is ingewaterd en egaal is gemaakt, bedekt worden met een stabilisatiedoek. Dit stabilisatiedoek is nodig om de grond egaal te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat de grasmat ook bij intensiever gebruik aanzienlijk minder snel kuilen zal krijgen. Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Wordt het kunstgras intensief gebruikt door spelende kinderen, of komt het bijvoorbeeld onder speeltoestellen te liggen? Dan is valdemping wellicht geen overbodige luxe. Valdemping kan aangepast worden aan het doel waarvoor het kunstgras gebruikt wordt, dus voor de optimale demping vragen wij je contact met ons op te nemen om de situatie te bespreken.
Wilt u zelf kunstgras aanleggen? Bekijk dan onze leginstructies!
Kunstgras op balkon
Een kunstgras balkon behoeft logischerwijs een andere aanpak dan de tuin. Bij het balkon heb je namelijk vaak een ondergrond van beton. Indien dit beton egaal is en dus geen oneffenheden bevat kan het kunstgras direct hierop worden aangelegd. Toch wordt hier – net zoals bij oneffenheden in de betonlaag - ook vaak aangeraden om een drainagemat (ook wel shockpad genoemd) als ondergrond onder het kunstgras aan te leggen. Het water wordt dan beter en geleidelijker afgevoerd. Wederom zorgt dit ervoor dat er geen plassen water op het balkon komen te staan, net zoals bij een tuin. Het kunstgras blijft door deze drainagemat hierdoor heerlijk zacht waardoor je lekker met blote voeten op het balkon kan lopen.
Als het gaat om een dakterras liggen er vaak tegels. En deze tegels bevatten groeven. De beste optie is om deze tegels te verwijderen alvorens het kunstgras wordt aangelegd. Anders heb je de kans dat de tegels met de tijd zichtbaar en/of voelbaar worden door het kunstgras heen. Is het geen optie om de tegels te verwijderen, dan is het goed om de voegen te vullen met zand. Net zoals bij het balkon wordt een drainagemat aangeraden. Daarnaast is het bij tegels ook aan te raden om daaronder nog een stabilisatiedoek of zelfs valdemping aan te leggen. Bij het kiezen van het soort kunstgras zal een dikkere soort ook geen overbodige luxe zijn. Omdat kunstgrashaken in deze situatie geen optie zijn hebben we hiervoor een andere oplossing. Je kan het kunstgras als alternatief afdichten met kit, hierdoor zal het kunstgras niet meer verschuiven. Dit product vind je hier.
Kunstgras met tegels als ondergrond
Op een (dak-)terras liggen vaak tegels. Deze tegels zijn meestal niet egaal, waardoor een kunstgrasmat dat ook niet zal zijn als deze direct op de tegels zou worden gelegd. Op den duur zouden de tegels zichtbaar of voelbaar kunnen worden, zeker bij brede voegen tussen de tegels (1 cm). Daarom adviseren we altijd om op tegels een dikker kunstgras te leggen.
In een tuin kunnen tegels eventueel verwijderd worden, maar soms kan dit niet. Dan is het aan te raden om een drainagemat over de tegels te leggen of om de ondergrond te egaliseren met een stabilisatiedoek of valdemping - zeker wanneer er veel op het gras gespeeld wordt.
Binnenshuis kunstgras leggen
Kunstgras kan binnen op een egale vloer worden gelegd. Hier is in principe geen speciale ondergrond voor nodig. Wel is het van belang dat het kunstgras goed wordt gemonteerd zodat mensen niet kunnen struikelen over de randen.
Zoals je ziet is het bij het aanleggen van een goede ondergrond van groot belang om te kijken wat er al aan ondergrond ligt. Twijfel je over de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, of wil je graag meer informatie om jouw specifieke situatie te beoordelen? Neem dan vooral contact met ons op voor vrijblijvend advies! Wilt u voordat u kunstgras bestelt het liever alvast eens zien? Dan kunt u kosteloos stalen aanvragen om een goede indruk te krijgen van onze producten.