Verschil kunstgrasvoetbalveld en kunstgras voor in de tuin
- 4 september 2019
Mensen denken bij kunstgras al snel aan voetbalvelden. Dat is natuurlijk niet vreemd. Toch verschilt kunstgras voor tuinen gigantisch van dat voor voetbalvelden. Behalve dat we in tuinen nooit rubberen korrels gebruiken, zijn er nog een flink aantal andere verschillen. In deze blog leggen we precies uit wat die verschillen zijn.
Rubber korrels op het voetbalveld
Het is zaterdagmiddag. De kids hadden vanochtend wedstrijd en eenmaal thuis gooiden ze hun tas bij de wasmachine. Even goed de kunstgraskorrels eruit kloppen en in de trommel met die kleren. Gelukkig blijft het grootste gedeelte van de korrels gewoon op het voetbalveld liggen. Je wilt ze dus al helemaal niet in jouw tuin. Gelukkig hoeft dat ook niet!
Wij gebruiken in tuinen namelijk geen rubberen korrels van gemalen autobanden. Deze korrels worden ook wel granulaat genoemd. Het voetbalveld ligt er helemaal vol mee. Ze bevorderen het stuiteren van de bal, de zachtheid van het veld en de veiligheid bij slidings. Tot slot blijven de grassprieten er netjes door recht opstaan.
Hoewel de kunstgraskorrels lange tijd negatief in het nieuws kwamen, stelt dit rapport van het RIVM dat sporten op kunstgrasvelden veilig is! Wij leveren sowieso 100% veilig kunstgras!
Instrooizand voor kunstgras
Bij het kunstgras in tuinen maken we gebruik van geheel andere technieken. De ene kunstgrassoort blijft vanzelf recht opstaan door een speciaal gekroesd garen Bij andere types strooien we in met instrooizand. Dit speciaal gedroogd kwartszand met ronde korrel zorgt ervoor dat de kunstgrassprieten mooi rechtop komen te staan. Het zand zakt in het kunstgras en daar zie of voel je verder niets van. En dat geeft een heerlijk gevoel!
Lengte van kunstgras
De kunstgrassprieten op een voetbalveld zijn vaak tot wel zeven centimeter hoog. Die lengte van de sprieten noemen we ook wel de poolhoogte. De laag ertussen wordt opgevuld met korrels. Het gaat er in dat geval om dat het optimaal werkt voor sportieve doeleinden. De bal moet goed rollen, het gras moet schokken absorberen en het moet niet te stroef zijn.
In jouw toekomstige tuin zullen de sprieten een stuk korter zijn, terwijl je wel van optimaal comfort geniet. De poolhoogtes van het kunstgras dat wij aanleggen zijn vaak niet langer van 3,5 centimeter. Dit komt omdat de demping vooraf onder de kunstgrasmat is ingebouwd. Zo heb je een prachtige kunstgrasmat zonder korrels, maar voorkom je pijnlijke vallen door de juiste schokabsorptie.
Het kunstgras in jouw tuin lijkt net echt
Op het voetbalveld gaat het er vooral om dat het kunstgras de eigenschappen van echt gras heeft. Hoe het eruitziet is van ondergeschikt belang. Bij kunstgras in de tuin, kunstgras op je balkon, of kunstgras op het dakterras is dit wel anders. Je wil graag kunstgras omdat het heerlijk onderhoudsvrij is, maar uiteraard wil je ook genieten van een schitterend strak gazon. Gelukkig bieden we voldoende kunstgrassoorten aan die bijna niet van echt te onderscheiden zijn, maar tegelijkertijd even veilig zijn! We bieden zelfs soorten aan waar we verkleurde sprieten en echt mos doorheen weven.
Voetballen in jouw eigen tuin
Voor de liefhebbers van het spelletje bieden we sportgras (zonder korrels) aan. Dit speciaal ontwikkelde kunstgras voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Wij gebruiken fijnere en hardere vezels die we vervolgens instrooien met zand, zodat deze ook bij intensief gebruik overeind blijven staan.
Ons sportgras is niet alleen gericht op intensief gebruik, door het gebruik van lange en fijne sprieten, ziet het er erg natuurlijk uit. Zo kunnen kinderen lekker een balletje trappen op het stevige kunstgras of zelfs hun voetbalcompetitie organiseren. Tegelijkertijd geniet jij van een mooie tuin met een groen grasveld!
Wil jij meer weten over kunstgras in jouw tuin? Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice!